Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bi ismi'lláh rahmáni rahmidí neboli Ve jménu boha milosrdného, slitovného

V reakci na článek o kontroverzním zadání úlohy ,,O Allahovi", daný žákům v okrese Augusta státu Virginia (USA), rozhodl jsem se o práci vlastní, jak popisuje Allaha samotný Korán i pravděpodobný vznik jeho jména

V tom samém odkazu, který jsem označil v perexu, se můžete dočíst, že vlastně nejde o nějaké zadání, mající za úkol popsat bytost islámu nade vše vznešenou, za účelem kritického či objektivního pohledu na tuto ,,božskou" bytost, ale o kaligrafii, tedy o umělecké pojetí psaného písma. Výběr byl poněkud nešťastný, nepřímo zavádějící, ne však toliko pro žáky, jako pro protiislámské aktivisty a islamoklasty všeho druhu; tedy slova šahády: ,,Lá iláha illálláhi wa Muhammadun rasúlulláhi" (Není boha mimo Alláha a Mohamed je jeho poslem), v originále, tedy arabském písmu. Nechci polemizovat o správnosti nebo špatnosti zadání, protože samotné zvýtvarnění textu dle mého není lanařením k islámu, stejně jako znázornění zenového slunečního kola není jednoznačnou propagací nacismu.

Taktéž nemám v úmyslu podněcovat nenávist k islámské ideji jediného boha Alláha, i když s tímto nařčením počítám (dnes je, jak známo, málem každé kritické smýšlení vnímáno jako fašizace, hysterie, neonacismus a rasismus).

 

 

Vznik Alláhova kultu

Již necelých 1000 let před narozením údajného proroka islámu, Muhameda, existoval na Arabském poloostrově jeden z největších kultů, který měl (stejně jako islám) své svaté místo v Mecce. Zde sídlil hlavní chrám jejich božstva  al-Ilah(Illah lze přeložit jako božstvo - povšimněte si také, že mluví - li v Koránu přímo Alláh, mluví o sobě taktéž v množném čísle) a měsíčního boha Hubala, (al je v arabštině určující člen) tedy (ten určitý) Ílláh. Bůh Hubal měl tři dcery, zmíněné taktéž v Koránu. Byly jimi Manát, al-Lát (kult Allát byl také údajně kořenem islámu, Allát byla obdobou řecké Atheny - Persey) a al-Uzza, které měly své zobrazení vedle boha Hubala v Kabale, na jehož místě dnes stojí Ka'aba. Zmínku o nich, jakožto o labutích, u nich lze hledati přímluvu, bychom našli namísto upravených (mezi 8. a 9. stol. po Kristu) koránských veršů, které zní takto; ,,Přemýšleli jste o Al-Lát, Al-Uzzá a Manát, té třetí - jiné? Vy syny byste měli mít a On pouze dcery? To vskutku rozdělení by bylo nerovné! Ony nejsou nic než jména, kterými jste je vy a vaši otcové nazvali a o nichž neseslal Bůh žádné zplnomocnění. A oni pouze své dohady a to, k čemu srdce jejich tíhnou, následují, ačkoliv se jim již od Pána jejich dostalo správného vedení." (Sůra 53, 19 - 23). Původní verše však zněly, jak jsem již řekl, o něco odlišněji; ,,Přemýšleli jste o Al-Lát, Al-Uzzá a Manát, té třetí - jiné? Věru, to jsou labutě (bohyně) vznešené a můžete vskutku doufat v jejich přímluvu!" Ctily je prakticky všechny arabské kmeny, nejznámější al-Kuraisá v Mecce a Banu Atab ibn Malik v Takfíru.

Kult al-Illah je spojením několika kultů, persko - antického, kartágského (Al-lat, Manát, al-Uzza) a babylonského kultu Hubala. Samotný Hubal je převzetím boha Ba'ala, který byl v babylonu uctívaný jako bůh hojnosti a slunce. Za jeho požehnání se obětovaly lidské oběti, nejlépe prvorozené dcery i kněží vychováváni pro jeho svatyně. V kannaanském pantheonu bůh deště, bouří a plodnosti. Jeho nejčastějším vyobrazením pak byl zlatý býk (ke kterému se i podle Bible někteří židé po Exodu přikláněli, viz 2. a 3. kniha Mojžíšova - Exodus a Leviticus).

Msta jménem Alláha

O Ba'alovi možná jindy. Co je ale pravděpodobné, je to, co tvrdí většina expertů na historii islámu a tedy, že zmíněnými ,,satanskými verši" si chtěl Mohamed naklonit Kurajšovskou komunitu v Mecce, na počátku svého politického tažení. Ostatně, v dobách, kdy ještě žil v Mecce, podkuřoval nejen Kurajšovcům, ale i židům a křesťanům, aby se jim zalíbil. To se ale zcela jasně nepodařilo a Mohamed musel uprchnout (hidžra) do Mediny (Jathribu), kde se ukryl u svého strýce. To byl vlastně jeden z prvních, kdo Mohamedovi uvěřili. Když si získal dost přívrženců a moci, začal s výpady na místní židy a okolní pohanské kulty, to vše s hlavním cílem; dobýt Mekku a pokořit svůj vlastní rod, tedy Banú al-Kuraisá (Kurajšovce) a přivést jej veškerými prostředky k islámu. Roku 628 se tedy Mohamed vrátil do Mekky jako člověk, který sliboval toleranci a soužití bez pokusu o přesvědčování místních ke konverzi. Kurajšovci mu po jednáních umožnili žít uvnitř své komunity, mezi muslimy je akt této úmluvy o odzbrojení a neútočení znám jayko tzv. kurajšovská dohoda. Odzbrojili a Mohamedovu rozrostlou sektu tolerovali. Tím se ovšem připravili o možnost obrany. Roku 630 oblehl Mekku s vojskem o více než 10.000 mužů. Schválně vyslal jednoho posla, aby městu zvěstoval, co jej čeká. Dal jim na vybranou; Přestupte na islám nebo zemřete, jako všichni ostatní, kteří odmítli. 

Ve městě vznikla panika a zuřivé spory o to, zda Mohamedovi ustoupit nebo se bránit. Poté, co se Mohamedovým mužům podařilo zajmout kolem dvaceti Mekkánců a před zraky obyvatel je popravili, většina města se rozhodla ustoupit a přijmout víru nástupce Ba'ala a Hubala, který, na rozdíl od Ba'ala babylonského, degradoval jen na boha měsíce. Byl takto povýšen na boha celého světa. Mohamedovi muži pak pročesali město, pobili kněží a zničili svaté místo arabů, Kabalu ( dnes Ka'abu). Toto krveprolití pak bylo provoláno jako služba Alláhovi, který horlil zničit nebo získat Mekkánce pro sebe. A co ,,žádá Allah není nespravednost"

Tento historický příběh však nevypovídá jen o dobách minulých. Svým způsobem je nadčasový. My, stejně jako mekkánští, ztrácíme vůli k sebeobraně a přistupujeme s islámem na dialog, který však bude mít jen jeden výsledek v dialozích. Skutečné podvolení či skutečnější masakr a pak podvolení. Hloupě se odkazujeme na ,,dobovou souvislost" však nebereme v potaz souvislost s dosavadním a nadčasovým vzorem pro všechny muslimy Mohamedem, dle muslimů Nejlepšího z lidí. Jsme to alegoricky my, kdo se v Mecce dohadují, jestli Mohameda vpustit, znaje jeho metody, zatímco kolaboranti již otevírají bránu.

Milí čtenáři mého blogu, ať již pravidelní nebo občasní, dokončení jsem se rozhodl ponechat na příští rok, stejně jako své další nakousané články, vč. několika povídek ze života. Proto bych Vám rád na závěr, na místo dramatických slov popřál krásné a šťastné svátky Vánoční, ať se spoustou dárků, či bez nich. Neboť Vánoce nejsou jen o dárcích, ale o souznění a porozumění s bližšími, v kruhu rodinném či nejbližších přátel, které milujeme a ctíme, jako sebe sama či ještě více. Taktéž hodlám Vám všem popřáti i do Nového roku kouska štěstí a snad i nových cílů, předsevzetí, které protentokrát budete chuti dodržet. V lednu 2016 na viděnou, lépe řečeno; na psanou a čtenou. Děkuji za Vaši přízeň, ať v malém či větším počtu jste mi prokázali, že nepíši jen sám pro sebe, ale pro každého, kdo má suchu či očí i pro nováčky v síti bloggerské. Děkuji Vám za vše a přeji Vám nádherné zítřky a ještě lepší pozítřky. Na shledanou s poklonou přeji.

Luboš Vlasák

Autor: Luboš Vlasák | pondělí 21.12.2015 19:06 | karma článku: 20,91 | přečteno: 719x
  • Další články autora

Luboš Vlasák

Návrat politických mrtvol

Zrovna nedávno jsem se od srdce zasmál, když jsem četl vtip o tom, jak trenér cviků čínského císaře, sám sexy mozek a upocený předseda unie mimozemšťanů Jiří Paroubek, vážně jedná s komunisty...

28.2.2024 v 18:00 | Karma: 14,52 | Přečteno: 476x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Čechoslováci

Spousta z vás si v poslední době jistě všimnula sekty takzvaných Čechoslováků, zejména v souvislosti s policejním zákrokem na Pavla Zítka.

4.11.2023 v 12:00 | Karma: 16,89 | Přečteno: 890x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Zajímavé podobnosti mezi stalinismem a "putinismem"

"Přátelství národů Německa a Sovětského Svazu, svázané krví, má všechny předpoklady být trvalé a silné," napsal Stalin po obdržení blahopřání ke svým 60. narozeninám od Hitlera a Ribbentropa dne 25. prosince 1939.

3.1.2023 v 11:57 | Karma: 24,16 | Přečteno: 497x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Hrátky s čertem

Írán se údajně bojí útoku ze strany Saúdské Arábie, se kterou už od konce intervence USA v Iráku v téže zemi bojuje o vliv a předsedkyně Poslanecké Sněmovny si nešikovně hraje na bojovnici za lidská práva, dobře tedy.

12.12.2022 v 17:11 | Karma: 20,42 | Přečteno: 355x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Přestupoval jsem v Brně...

Snad si tímto lid z Brna nepoštvu proti sobě a oni mi nebudou s loučemi a vidlemi pochodovat pod oknem a požadovat mou okamžitou smrt. Ale já to prostě musel popsat, jak to bylo. :)

20.11.2022 v 16:08 | Karma: 28,86 | Přečteno: 1143x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Jen několik slov

Včerejší "protest" u ČT mě donutil znovu usednout za klávesnici, respektive se pohodlně rozvalit na pohovce, položit si svůj notebook na nohy a trochu se zamyslet...

18.11.2022 v 16:54 | Karma: 21,68 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Konec je blízko...

Rozchod s Havlem, se kterým se Ladislav poněkud rozkmotřil - podle slov obou kvůli zásluhám, ve skutečnosti kvůli penězům - byl prvním hřebíčkem do pomyslné rakve. Nyní se vše hroutí a tak Ladislav zoufale kope okolo sebe.

16.11.2022 v 17:57 | Karma: 15,21 | Přečteno: 423x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Jirko, Láďo, kamaráde...

Divadlo takzvané republika na 1. místě, čili vykradená kampaň Donalda Trumpa pokračuje. Kdo dostane peníze? Kdo si je více zaslouží? Dosáhnou Jirka s Láďou svého?

18.10.2022 v 19:19 | Karma: 16,36 | Přečteno: 530x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Demonstrace a protesty, aneb rozpolcenost v sektě svatého Putina

Pozorně jsem sledoval demonstrace na Václavském náměstí a začal se zajímat, kdo že za celým tím divadélkem se "šlechetnými úmysly a republikou na 1. místě" vlastně stojí. Opět jsem nebyl překvapen.

11.10.2022 v 17:30 | Karma: 24,17 | Přečteno: 807x | Diskuse| Společnost

Luboš Vlasák

Mýlka pana Šafra

Psal se první srpen, vedro, až z toho rybáři tahali z vody ryby již uvařené, když jsem narazil na tento "povedený" článek Pavla Šafra

30.8.2017 v 21:50 | Karma: 29,48 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

2017 - A co dál?

Téměř před měsícem skončil rok starý, rok 2016, rok neveselý, trpký, plný strachu, krve s příměsí nafty, benzinu a střelného prachu. Ani samotné svátky se bez toho neobešly.

27.1.2017 v 22:24 | Karma: 22,43 | Přečteno: 432x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Jak jsem se v lese ztratil

Venku zima, že i vrány chodí všude pěšky, tak je snad třeba připomenout trochu léto, které je, kvůli nízkému datumu, stále v nedohlednu. A protože mám požehnaně zážitků z letních cest za houbami, rád bych se s Vámi podělil o další

3.1.2017 v 20:17 | Karma: 13,62 | Přečteno: 425x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Mlčení

Nuže, nedávno jsem byl se svým posledním článkem vyslán do kopřiv, neboť jsem údajně urážel konkrétní osoby, o čemž jsem si dobře vědom, ale nejde mi do hlavy...

3.12.2016 v 22:29 | Karma: 41,25 | Přečteno: 1712x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Šílenství

Ultratolerantní liberálové nevidí problém v tom, že se imigranti odmítají učit Německy, Švédsky, potažmo dalšími (Evropskými jazyky), že je policisté nestíhají chytat při jejich oplzlých honech na ženy či jiných nevítaných činech

21.11.2016 v 21:03 | Karma: 40,69 | Přečteno: 1610x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Evropa v křeči

Chvíli v Evropě nezaznělo obávané Allahu akbar, až se zase všichni bez obav vydali ven ze svých ulit a nebojácně vyrazili zpět do ulic. Ale dalo se čekat, že to nebude mít dlouhé trvání.

11.10.2016 v 20:44 | Karma: 41,70 | Přečteno: 2192x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Krátké zadumání

Ne, že by náhle kriminalita migrantů zázračně vymizela. Jen se o ní nepíše, aby se lidé neutvrzovali v mínění, že vítací politika prostě nefunguje.

3.10.2016 v 20:39 | Karma: 25,51 | Přečteno: 442x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Léto ,,islamofobie" a zeleného vzteku

Za poslední rozmezí jednoho měsíce se událo několik více či méně zajímavých událostí, které stojí za zmínku a zamyšlení. Začínám ale díky odezvám nabývat pocitu, že dříve či později někdo sestaví seznam, ...

20.9.2016 v 16:57 | Karma: 38,09 | Přečteno: 1669x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Turecký tanec

Socialismus a zbabělost nutí EU k nátlaku na vlastní státy. Nechceš tleskat Erdoganovi? Tak raději drž klapačku!!! Chceš si zachovat suverenitu? Tak za to pěkně zaplatíš!!

5.5.2016 v 16:36 | Karma: 33,46 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Hollan se vrací

Máj se kvapem blíží, třešně kvetou, pampelišky vylézají, ptáci hvízdají, děti běhají po vesnici, Hollan sedí na radnici.

1.5.2016 v 13:46 | Karma: 27,83 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

V posledním tažení

Evropa nedokáže efektivně vyřešit krizi, spojenou s neutišeným stavem v Severní Africe a arabským světem, od Afghánistánu po Irák a Sýrii. Terorismus brzy začne být v našich krajích zcela běžným

7.4.2016 v 21:52 | Karma: 31,36 | Přečteno: 918x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 56
  • Celková karma 14,52
  • Průměrná čtenost 997x
Provokatér, nezabývající se jakoukoli korektností. Čtenář mnoha knih, pracující student, zahrádkář, příležitostný sportovec, vyznavač pěších toulek s batohem na zádech. Svým písmenkováním rozhodně nechci dělat díru do světa, jen sdělit, co si myslím.

Pokud uznáváte pravdu a upřímnost, coby nejlepších aspektů dobrých mravů, je to v pořádku. Pokud obé uvedete do praxe, zjistíte, že jsou vám absolutně k ničemu.

Člověk, který veškeré vědění hledá ve školních osnovách, nikdy nic neobjeví. 

Vhledem k tomu, že jsem se vrátil po 5 letech, bude třeba tento sloupek trochu aktualizovat.

Takže jsem křesťan s mírně nadprůměrným platem zaměstnance jistého německého korporátu a tedy se zde čas od času objeví i články na toto téma. 

Také bude potřeba čas od času aktualizovat fotku. :)

Seznam rubrik