Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrátky s čertem

Írán se údajně bojí útoku ze strany Saúdské Arábie, se kterou už od konce intervence USA v Iráku v téže zemi bojuje o vliv a předsedkyně Poslanecké Sněmovny si nešikovně hraje na bojovnici za lidská práva, dobře tedy.

Jak tato tahanice a zbrojení teroristických skupin, které sem Írán a Saúdská Arábie vysílali skončila, víme již dobře. Totální rozvrat, zmar, hromadné hroby, upalování za živa, přejíždění tanky, hromady uťatých údů, konflikt plovoucí na hektolitrech krve, ztracených domovech a rozbuška pro terorismus v Evropě, který teď z nějakého důvodu zažívá útlum, krom několika patálií například s oslavami vítězství Maroka v Belgii, které více než oslavy připomínalo lítý dav fanoušků poraženého týmu. Raději snad ani nechci vidět, jak by Maročané vyváděli, kdyby nevyhráli. Hned jsem šťastnější a spokojenější, že se Česká republika do šampionátu nedostala. Ačkoli nevím, jestli bych se styděl více za výkon nebo za tu špínu a kupu peněz, která asociaci FIFA zakryla oči. 

Na podivné korektní chování vůči arabskému světu ze strany zbytku světa, nejviditelněji USA a Evropy si nejde úspěšně nevšimnout, leda by byl člověk na obě oči slepý a uši mu rostly směrem dovnitř. Některé věci dokáží divy a jak se říká - peníze nesmrdí.

Proto člověku až trnou zuby při pohledu na to, jak západ neustále peskuje islamistický Írán, ale taktně si štěbetá jako zamilovaná hrdlička se Saúdskou Arábií, která si s Íránem ve svém pojetí vlády nikterak nezadá a člověk, který by snad z Íránu prchnul k Saúdům nebo naopak, by nerozeznal rozdíl. Snad tedy jen v tom, že členové íránské vlády, prezident Raisí nebo rahbar (duchovní vůdce) Chamenejí nemají za sebou skandály s kufry metamfetaminu, mučení svých pokojských nebo rozřezávání novinářů na konzulátu, že ano...

Dne 18. listopadu 2022 se předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Markéta Pekarová - Adamová vyjádřila ohledně dohod mezi Maďarskem a Íránem na svém twitterovém účtu takto:

Írán dodává drony ruské armádě, která je využívá k vraždění na Ukrajině a demonstranty za práva žen chce popravovat. Maďarsko s nimi podepsalo dohodu o ekonomické spolupráci.Svou cestu si vybrali. My jdeme zcela jinou. Účastnit se schůze předsedů parlamentů V4  nemohu.

Screenshot citovaného tweetu
Je až dojemné, jak paní předsedkyni Sněmovny záleží na právech žen. Ano, k bezpráví nelze mlčet. Proč ovšem taktně mlčí k bezpráví v Saúdské Arábii či Kataru je mi záhadou.

 

Nutno říci, že podobnou dohodu má ČR od roku 2003 se Saúdskou Arábií. Írán s KSA mezi sebou dlouhodobě soupeří, kdo práva občanů omezí pouze na musíš a nesmíš, od roku 1979 Írán Saúdům zdatně konkuruje v tom, kdo se k ženám bude chovat hůře než ke kusu zapáchajícího hadru, ale my jdeme zcela jinou cestou, než Maďarsko. Aha, no tak pardon, já zapomněl, že KSA, která jakékoli protesty brutálně likviduje v počátku, ženy nemají ani taková práva jako mají naši psi, kritici mizí neznámo kde, popravuje homosexuály a popravy uvádí slavnostně za rozbřesku na svých bílých náměstích jaké je třeba ve městě Jeddah (Džidda), je něco jiného. KSA, která na popud svého korunního prince nechala zavraždit a rozřezat novináře a už roky terorizuje Jemen, za našimi zády čile obchoduje s Putinem za lacino, aby nám za draho prodávala. Arábie, kde ženy mohou o kariéře paní Pekarové - Adamové jen tajně snít, protože nejsou ničím, ale naprosto ničím jiným, než majetkem mužů, bez kterých nesmí ani na ulici a jsou vydány na milost a nemilost přání rodičů, komu se je rozhodnou dát za ženy. Arábie, která terorizuje demokratickou opozici a demokraticky zvoleného premiéra Libanonu donutila k rezignaci.

Paní Pekarová - Adamová zapomíná i to, že to náš zbrojní průmysl více než dobře vydělává na obchodu se Saúdskou monarchií. Sice ráda připomene, že Írán tedy dodává Rusku drony, ale raději už nevidí, že ČR má přes tuzemský zbrojařský průmysl každoročně téměř miliardu Korun za zbraně, kterými je potlačována opozice v Jemenu a zbrojeni džihádisté v Sýrii, Iráku, Libyi a patrně i afghánský Taliban.

Výborná cesta a ušlechtilá, jen co je pravda. Jenže co je ještě pravděpodobnější důvod k této kritice Íránu je fakt, že Evropská Unie proti němu uvaluje sankce tak často, jako když České Dráhy hlásí zpoždění spojů. Jakékoli diskuse o sankcích na KSA Unie utnula v roce 2018, protože Saúdi disponuji mnohem větším množstvím peněz a pohonných hmot a neváhali se ohradit výhrůžkami odklonění toku těchto dvou důležitých věcí. A jistě není náhodou, že byla KSA od roku 2015 na rok v čele Rady OSN pro lidská práva a dodnes také významným spojencem NATO.

Nikde jsem taktéž ještě nezaznamenal od naší vlády, ať už nynější či bývalé, kritiku Německa za dohodu, kterou má s Íránem uzavřenou o jaderné spolupráci z roku 2015.

Vláda si tu hraje na nejspravedlivější ze spravedlivých, je ochotná tahat každému z oka pomyslnou třísku, ale o svém trámu v oku nechce ani slyšet. Pokrytecky si tu hrajeme na nějaké ochránce lidských práv, potažmo práv žen, ale přehlížením zadupávání lidských práv Saúdskou Arábií dáváme jasně najevo, že o lidská práva tady jde až na posledním místě.

Ale nejde tady zdaleka jen o nás či Evropskou Unii. Jde i o Izrael a Spojené Státy, které se zasazují o blízkovýchodní formu NATO, která zahrnuje mimo jiné právě Království Saúdské Arábie. Všichni svorně kritizují Írán a zahání jej do defenzivní pozice, byť je naprosto jasné, že se nechali zatáhnout do mocenské hry o vliv nad větším územím. Prostě - peníze nesmrdí.

O tom, že slova o dodržování lidských práv jsou jen prázdným plkáním povýšených papalášů, vypovídá i údajně intenzivní jednání (jak to velmi nadšeně komentoval ministr zahraničí Lipavský a novopečený velvyslanec Petr Chalupecký) o katarské ambasádě v ČR a nedávném otevření velvyslanectví ČR v Dauhá, hlavním to městě Kataru.

Mimochodem Katar v našem pojetí lidských práv též zrovna nevzkvétá, ženy musí být i v horku zahaleny, islám, údajné to náboženství  míru, lásky a porozumění jest zde jedinou platnou vírou a podle mírumilovného islámu jest také pohlíženo například na homosexualitu. Jako na těžký zločin, za který hrozí v lepším případě žalář a v tom horším dokonce kamenování.

V katarských hotelech, ve kterých jsou nyní ubytováni fotbaloví fanoušci ze všech koutů světa je v každém patře minimálně jedno upozornění pro muže, které zní: 

NEOBLÉKEJTE SE GAYSKY

A teď si v duchu představte, co by se v Evropě, včetně naší republiky odehrálo za rámus a hromady odsudků, ať ze strany médií, tak politiků, pokud by něco takového stálo na zdech hotelů během Zimních olympijských her v Soči nebo v Pekingu. Respektive pokud by tam cokoli takového stálo kdykoli, třeba dnes. Normálně jsem si to představil. Zkuste to taky a pak si to srovnejte s tím doslova hmatatelným tichem, jaké panuje, když se to týká Kataru, případně Saúdské Arábie.

Chápu, že tyto vztahy jsou nejspíš natruc Rusku, geopolitická taktika, snaha o diverzifikaci dodávek plynu a také trochu jako nouzová páka, za kterou jsme začali tahat, neboť si Francouzi a Němci potřebují dokázat, kdo má v Evropě větší slovo a tak Němci blokují většinu jednání kvůli energetické krizi a Francouzi jim zase pro změnu blokují vysněný plynovod ze Španělska.

Ale nemůžeme se tu zaklínat lživě ušlechtilými úmysly a dobrem lidstva, když si jen snažíme vydobýt nezávislost na Rusku a to všemi možnými prostředky, včetně smlouvy s ďáblem. Protože o nic jiného, než o vymezování se a odpoutání od Ruska tady ve skutečnosti nejde. To bychom vskutku se zeměmi, které mají lidská práva jen za slova pro slabé, nejednali tak vlídně, ba až hanebně servilně. Zatím jsme si jako země zvykli říkat pouze "A" zatímco "B" se nám trapně zadrhává v krku. A to je vzhledem k tomu, na jak silného hráče na mezinárodním poli se snažíme vypadat, jednoduše špatně.

Autor: Luboš Vlasák | pondělí 12.12.2022 17:11 | karma článku: 20,42 | přečteno: 355x
  • Další články autora

Luboš Vlasák

Návrat politických mrtvol

Zrovna nedávno jsem se od srdce zasmál, když jsem četl vtip o tom, jak trenér cviků čínského císaře, sám sexy mozek a upocený předseda unie mimozemšťanů Jiří Paroubek, vážně jedná s komunisty...

28.2.2024 v 18:00 | Karma: 14,52 | Přečteno: 477x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Čechoslováci

Spousta z vás si v poslední době jistě všimnula sekty takzvaných Čechoslováků, zejména v souvislosti s policejním zákrokem na Pavla Zítka.

4.11.2023 v 12:00 | Karma: 16,89 | Přečteno: 893x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Zajímavé podobnosti mezi stalinismem a "putinismem"

"Přátelství národů Německa a Sovětského Svazu, svázané krví, má všechny předpoklady být trvalé a silné," napsal Stalin po obdržení blahopřání ke svým 60. narozeninám od Hitlera a Ribbentropa dne 25. prosince 1939.

3.1.2023 v 11:57 | Karma: 24,16 | Přečteno: 497x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Přestupoval jsem v Brně...

Snad si tímto lid z Brna nepoštvu proti sobě a oni mi nebudou s loučemi a vidlemi pochodovat pod oknem a požadovat mou okamžitou smrt. Ale já to prostě musel popsat, jak to bylo. :)

20.11.2022 v 16:08 | Karma: 28,86 | Přečteno: 1143x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Jen několik slov

Včerejší "protest" u ČT mě donutil znovu usednout za klávesnici, respektive se pohodlně rozvalit na pohovce, položit si svůj notebook na nohy a trochu se zamyslet...

18.11.2022 v 16:54 | Karma: 21,68 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

  • Počet článků 56
  • Celková karma 14,52
  • Průměrná čtenost 997x
Provokatér, nezabývající se jakoukoli korektností. Čtenář mnoha knih, pracující student, zahrádkář, příležitostný sportovec, vyznavač pěších toulek s batohem na zádech. Svým písmenkováním rozhodně nechci dělat díru do světa, jen sdělit, co si myslím.

Pokud uznáváte pravdu a upřímnost, coby nejlepších aspektů dobrých mravů, je to v pořádku. Pokud obé uvedete do praxe, zjistíte, že jsou vám absolutně k ničemu.

Člověk, který veškeré vědění hledá ve školních osnovách, nikdy nic neobjeví. 

Vhledem k tomu, že jsem se vrátil po 5 letech, bude třeba tento sloupek trochu aktualizovat.

Takže jsem křesťan s mírně nadprůměrným platem zaměstnance jistého německého korporátu a tedy se zde čas od času objeví i články na toto téma. 

Také bude potřeba čas od času aktualizovat fotku. :)

Seznam rubrik