Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zajímavé podobnosti mezi stalinismem a "putinismem"

"Přátelství národů Německa a Sovětského Svazu, svázané krví, má všechny předpoklady být trvalé a silné," napsal Stalin po obdržení blahopřání ke svým 60. narozeninám od Hitlera a Ribbentropa dne 25. prosince 1939.

Před 83 lety, 1. září 1939 se začala psát jedna ze dvou nejtragičtějších kapitol dějin světa, když Hitlerova vojska zahájila invazi do Polska, což znamenalo začátek 2. světové války. O týden dříve, 23. srpna 1939 dostal Berlín podporu Moskvy, bez které by Hitler nemohl zahájit invazi. Pakt Ribbentrop - Molotov mu rozvázal ruce. Z toho důvodu nelze brát to, co se stalo týden před 1. září 1939 či 16 dní poté odděleně, ale vnímat souvisle.

Polsko napadl Stalin 17. září z východu a to bez vyhlášení války, stejně jako o téměř 83 let později učinil Putin při útoku na Ukrajinu.

Okupace Polska a okupace části Ukrajiny má i přes 75 let od sebe podobnou rétoriku Kremlu na obhajobu obou činů. Ruská federace je nejen po právní rovině přímým nástupem SSSR. Zdědila po něm i svou agresivní politiku, krytou za údajnou ochranu míru (samozřejmě, vyhrožování válkou a mávání zbraněmi tak nějak vždy patřilo do ruského pojetí ochrany míru) a bratrskou pomoc okolním státům, ať už o takovou pomoc stojí nebo ne. V tomto smyslu má podzim 1939, jaro 2014 a začátek roku 2022 určité podobnosti.

"Přátelství národu Německa a Sovětského Svazu, svázané krví, má všechny předpoklady být trvalé a silné," napsal Stalin po obdržení blahopřání ke svým 60. narozeninám od Hitlera a Ribbentropa

 

Odpověď Stalina na blahopřání k narozeninám od Hitlera a Ribbentropa

Vývoj okupace Krymu v roce 2014 a okupace Polska z roku 1939 samozřejmě nereflektuje veškeré spletitosti obou dat, protože svět mezi tím prošel výraznými změnami. Tedy svět, ale nikoli politika Kremlu.

Našel jsem několik charakteristických rysů ruské politiky agrese a propagandy:

Rozdělení země:

Na zasedání Státní Dumy 18. března 2014 zazněla myšlenka rozdělit Ukrajinu mezi Rusko, Polsko, Rumunsko a Maďarsko. Vykreslila se tím jistá paralelní linie s paktem Ribbentrop - Molotov.

Nevyhlášení války:

Rusko Ukrajině v roce 2014 ani v roce 2022 nevyhlásilo před napadením válku. Sovětský Svaz nevyhlásil válku Polsku v září 1939 a nakonec ani Finsku před útokem 30. listopadu téhož roku.

Neexistující stav:

Nóta předaná polskému velvyslanci v Moskvě obsahovala formule, že "polský stát a polská vláda přestaly existovat" a "smlouvy uzavřené mezi SSSR a Polskem pozbyly účinnosti." Putin v roce 2014 odůvodnil anexi Krymu mj. tím, že veškeré smlouvy mezi Ruskem a Ukrajinou jsou neplatné, protože stát, se kterým byly uzavřeny prý zanikl po takzvaném převratu, což bylo zdůvodnění Kremlu prostřednictvím Lavrova i po napadení Ukrajiny v únoru 2022.

Nóta předaná polskému velvyslanci v roce 1939

Ochrana svých občanů:

Stejně jako nacistické Německo odůvodňovalo svůj útok na Polsko a okupaci Československa "ochranou občanů říše," Moskva deklarovala potřebu chránit "jednokrevné národy." Německý velvyslanec Schulenburg ve svém telegramu 16. září v téže době informoval, že Moskva v podobném duchu jako Německo varovala Polsko, že "se až dosud dostatečně nestarala o své menšiny v zahraničí." Pod podobnou záminkou Putin obsadil Krym, prý kvůli ochraně ruskojazyčných obyvatel.

Může za to západ:

Vina za napadení Polska byla Sovětským Svazem svalována na "nemoudré jednání vůdců Polska" a stejně tak na Británii a Francii. Stalin tyto státy obvinil, že to ony zaútočily na Německo poté, co vniklo do Polska. V. M. Molotov zašel dokonce tak daleko, že začal obhajovat Hitlerovu ideologii: "Ideologii hitlerismu, stejně jako jakýkoli jiný ideologický směr, lze uznat nebo popřít - je to věc politických názorů. Ale každý pochopí, že ideologii nejde zničit silou, nelze ji zničit. Proto je nejen nesmyslné, ale i trestné vést takovou válku, jakou je ta za 'zničení hitlerismu,' která je zakryta falešnou vlajkou boje za demokracii." Stejně tak ruská propaganda obhajuje napadení Ukrajiny. Nejdříve se posmívala Západu, že není ochoten Ukrajině pomoci a když Západ začal Ukrajinu výrazně podporovat po agresi Ruska v únoru 2022, Kreml ho obvinil, že na Ukrajině ve skutečnosti bojuje Západ proti Rusku a schovává se za Ukrajince.

"Ideologii hitlerismu, stejně jako jakýkoli jiný ideologický směr, lze uznat nebo popřít - je to věc politických názorů. Ale každý pochopí, že ideologii nejde zničit silou, nelze ji zničit. Proto je nejen nesmyslné, ale i trestné vést takovou válku, jakou je ta za 'zničení hitlerismu,' která je zakryta falešnou vlajkou boje za demokracii." V. M. Molotov

Historie nám ukazuje, nakolik je ochotná Moskva ohýbat a obracet naruby výklad dějin v závislosti na okolnostech a možností zisku. A není pravděpodobné, že s tím přestane.

Takovým případem je i snaha Moskvy nejdříve popřít, poté odsoudit a nakonec obhajovat spolupráci Sovětského Svazu s nacistickým Německem.

Krátce po obsazení západní části Polska byly i východní části napadeny a obsazeny Rudou armádou v souladu s tajným protokolem k paktu Ribbentrop - Molotov; Smlouvě o přátelství a hranicích mezi SSSR a Německou říší.

Moskva po desítky let popírala existenci tohoto protokolu a označovala je za falešné zprávy, protože jeho existence popírala verzi o Stalinově snaze udržet mír a zabránit válce.

Až v prosinci roku 1989 Sjezd lidových poslanců SSSR existenci protokolu potvrdil a formálně jej odsoudil. V roce 2009 Vladimir Putin jako premiér potvrdil odsouzení protokolu a prohlásil jej za nemorální. Stejně tak ovšem odmítal a odsuzoval agresivní politiku SSSR, avšak hned dvakrát označil rozpad SSSR za geopolitickou katastrofu. Ve svém novoročním projevu v roce 2005 a v roce 2015 na konferenci v Soči.

Po obsazení Krymu otočil o 180° a v listopadu 2014 označil za viníka paktu R - M Polsko. Někdejší ministr kultury Vladimir Medinskij dokonce pakt označil za triumf sovětské diplomacie.

Jistou zajímavostí je také skutečnost, že Vladimir Putin má ve své kanceláři v kremelském Senátním paláci knihovnu Josifa Stalina, ze kterých je část označena zelenými a červenými pastelkami samotným sovětským vůdcem. 

V roce 2020 Duma projednávala návrh zákona na zrušení legislativy odsuzující dohodu mezi SSSR a Německem. o necelé 2 roky později pak rozšířila agresi vůči Ukrajině. Zdá se tedy, že se u Ruské Federace prakticky nic nezměnilo a vše se jen cyklicky opakuje. Rusko se nezmění a vždy se stane jen agresorem, ať si zrovna říká jakkoli. Jediné, na co tak může být ruský člověk hrdý, je snad jen jasná porážka Osmanské říše ruským carstvím v roce 1774.

 

Milí čtenáři, pokud se Vám můj článek líbil, opět Vás poprosím o malou pomoc se šířením, uděláte mi tím radost, dosah i karmu. Děkuji vřele. ¦

Autor: Luboš Vlasák | úterý 3.1.2023 11:57 | karma článku: 24,16 | přečteno: 497x
  • Další články autora

Luboš Vlasák

Návrat politických mrtvol

Zrovna nedávno jsem se od srdce zasmál, když jsem četl vtip o tom, jak trenér cviků čínského císaře, sám sexy mozek a upocený předseda unie mimozemšťanů Jiří Paroubek, vážně jedná s komunisty...

28.2.2024 v 18:00 | Karma: 14,52 | Přečteno: 477x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Čechoslováci

Spousta z vás si v poslední době jistě všimnula sekty takzvaných Čechoslováků, zejména v souvislosti s policejním zákrokem na Pavla Zítka.

4.11.2023 v 12:00 | Karma: 16,89 | Přečteno: 893x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Hrátky s čertem

Írán se údajně bojí útoku ze strany Saúdské Arábie, se kterou už od konce intervence USA v Iráku v téže zemi bojuje o vliv a předsedkyně Poslanecké Sněmovny si nešikovně hraje na bojovnici za lidská práva, dobře tedy.

12.12.2022 v 17:11 | Karma: 20,42 | Přečteno: 355x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Přestupoval jsem v Brně...

Snad si tímto lid z Brna nepoštvu proti sobě a oni mi nebudou s loučemi a vidlemi pochodovat pod oknem a požadovat mou okamžitou smrt. Ale já to prostě musel popsat, jak to bylo. :)

20.11.2022 v 16:08 | Karma: 28,86 | Přečteno: 1143x | Diskuse| Ostatní

Luboš Vlasák

Jen několik slov

Včerejší "protest" u ČT mě donutil znovu usednout za klávesnici, respektive se pohodlně rozvalit na pohovce, položit si svůj notebook na nohy a trochu se zamyslet...

18.11.2022 v 16:54 | Karma: 21,68 | Přečteno: 599x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

  • Počet článků 56
  • Celková karma 14,52
  • Průměrná čtenost 997x
Provokatér, nezabývající se jakoukoli korektností. Čtenář mnoha knih, pracující student, zahrádkář, příležitostný sportovec, vyznavač pěších toulek s batohem na zádech. Svým písmenkováním rozhodně nechci dělat díru do světa, jen sdělit, co si myslím.

Pokud uznáváte pravdu a upřímnost, coby nejlepších aspektů dobrých mravů, je to v pořádku. Pokud obé uvedete do praxe, zjistíte, že jsou vám absolutně k ničemu.

Člověk, který veškeré vědění hledá ve školních osnovách, nikdy nic neobjeví. 

Vhledem k tomu, že jsem se vrátil po 5 letech, bude třeba tento sloupek trochu aktualizovat.

Takže jsem křesťan s mírně nadprůměrným platem zaměstnance jistého německého korporátu a tedy se zde čas od času objeví i články na toto téma. 

Také bude potřeba čas od času aktualizovat fotku. :)

Seznam rubrik