Proč vlastně věřím?

14. 03. 2015 17:41:24
Celkem složitá otázka, ale opravdu potřebná k zodpovězení, protože se poslední dobou vystavuji útokům na své křesťanské vyznání, na to, kým jsem a co cítím. Nejdříve to trochu shrnu a následně se pokusím osvětlit, proč zrovna křesťanství a ne třeba rastafari, budhismus, islám nebo jiné omyly.

Víra je pro mě cesta k poznání, pochopení smyslu života, naděje, že od narození nespějeme jen ke smrti a k nicotné neexistenci, protože si nejen já, ale i spousta "ateistů", agnostiků a tak dále uvědomujeme, že naše vědomí je něčím jedinečné, něčím, co přetrvává. Ateisté si to bojí přiznat, protože moderní je přece nevěřit, respektive věřit v "nic", tudíž že vše je náhoda, která vznikla z ničeho. Tudíž i nevěřící věří. Jen jejich bůh se jmenuje "Náhoda". Upřímně, jejich představa vzniku světa a všeho na něm se blíží možnosti, že se jednoho dne prožene lesem vi chřice a po utišení větru se na místě objeví ze dřeva sestavená věž. Nemožné. Ale ateisté tomu věří, tedy vlastně jsou věřícími vyznavači entropismu. Entropie je naprostá neplatnost fyzikálních zákonů a i blbec vám vysvětlí, že se z "ničeho", z neexistence nikdy nemůže stát existence. Zkuste si to názorně. Otočte skleničku dnem vzhůru a sledujte, kdy se v ní objeví třeba vejce nebo klidně i cokoliv jiného, co si představíte. A to i při přítomnosti vzduchu, který je "něčím". Pokud se nezdaří vám žádný objev uvnitř skleničky, pověřte své potomky, aby ji denně sledovali.
"Věřit Bohu znamená spolehnout se na to, v co doufáme, a být si jist tím, co nevidíme."(Židům, 11;1)
Jednoduše shrnuto lze víru shrnout slovy "Neutuchající naděje."
Já věřím v čin oběti a lásky Ježíše Krista, který nás přišel smířit s Bohem. Prolil svou krev jako jedinečnou oběť, která platí napříč generacemi, dějinami, za všechny hříchy.
Jenže ne jen Kristus, ale důvěra v něj naplňuje srdce.
Ježíš při svých skutcích uzdravení neřekl; "To já tě uzdravil," ale řekl; "Tvá VÍRA tě uzdravila." Takže ne něčí slovo nebo prosté položení ruky na hlavu či postižené místo ať hluchého, slepého, chromého nebo malomocného, ale opravdová víra toho, kterého Ježíš uzdravil, naděje, že se tak stane, bez stínu jakékoliv pochybnosti.
Dále chci říci, že Kristus nás nepřišel s Bohem jen smířit na způsob; "Fajn, vše je smazáno, teď se mu můžete znova klanět a řídit se rozkazy a on vás buď přijme nebo ne."
Přišel nás i s Bohem sblížit. Aby nás Bůh nevnímal jen jako své "otroky", ale přátele, které rád vidí, a jako my se se svými plány svěřujeme svým přátelům, tak se i On podělil s námi. Nejsme jeho "otroky" neboť "Otrok neví, co činí jeho pán."
Víra v Krista tedy není jen plnění požadavků, rozdělování na povolené - zakázané, ale život s někým, kdo je s vámi na každém kroku, s kým můžete kdykoliv promluvit. Modlitba není tím, že mluvíme do prázdna a představujeme si, jak nás při tom někdo poslouchá, ale je to rozhovor s konkrétní osobou, kterou náš mozek při modlitbě vnímá. A to není žádný výmysl, je to pravda popsaná vědeckou studií.

"Dánští vědci sledovali pomocí magnetické rezonance mozky modlících se křesťanů. Přestože je pro křesťany Bůh neviditelný, všemocný a všudypřítomný, během modlitby se neaktivovaly ty části mozku, které zodpovídají za zpracování abstraktních konceptů. Místo toho neurobiologové pozorovali, že se při modlitbě více zapojují oblasti, které používáme při normálních rozhovorech s ostatními lidmi."

Takže, je skutečně Bůh jen imaginární bytostí, berličkou pro slabé, jak je nám vnucováno ateisty?
Pokud ano, proč je tedy možné, že náš mozek nevnímá abstrakci, ale konkrétní osobu, se kterou hovoříme?

Většina z nás se stala věřícími díky poznatkům, ne z rozmaru. Z rozmaru se můžeme nechat potetovat, opít se, skočit do ledové vody.
Jenže z rozmaru neměníme své životy.
Měníme je proto, že máme důvod. Směr, poselství, poslání. A svobodnou vůli se tak sami rozhodnout. V tom je také Boží láska a milost, protože lásku a věrnost si nelze vynutit. Proto se spousta lidí rozhodne obrátit se ke Kristu i v pokročilém věku, sami od sebe, z osobních poznatků a zkušeností. Bůh je nechal rozhodnout. Pochopitelně se jiní rozhodli nevěřit. Také mají svobodnou vůli.
Titéž ze své svobodné vůle šíří lži a hlouposti, že uvěřit může jen nevzdělanec. Ale rádi zapomínají, že mezi vědci nebyli jen ateisté a že existence Boha si s vědou neodporuje. Spousta vědců byla naopak věřícími křesťany.

Křesťany tedy byli např. Francis Bacon, Johannes Kepler, Blaise Pascal, Isaac Newton, Michael Faraday, James Clerk Maxwell, George Stokes, Lord Kelvin (William Thomson), J. J. Thomson (Nc v r. 1906 za objev elektronu), Robert Boyle, Charles Coulson, William Henry Perkin. Mezi žijícími proslulými vědci jsou jako křesťané jmenováni např. Richard Bube (fyzika polovodičů), Charles Townes (objevitel laseru, Nc 1964), Arthur Schawlow (Nc za fyziku 1981), Allan Sandage (observační kosmologie), William Phillips (Nc za fyziku 1997), John Polkinghorne (fyzika elementárních částic), Francis Collins (genetika, ředitel programu Lidský genom), John Suppe (geofyzika).

Tolik k rozšířenému světonázoru, že vědci jsou převážně ateisté. Dle mého je víra a nevíra mezi vědci rozdělená stejně, jako mezi kýmkoliv jiným, dělníky, obchodníky nebo třeba učiteli.

Proč tedy věřím?
Jak už jsem řekl, nevěřím, že je vše náhoda. I lidské tělo je vlastně důmyslně sestavený, funkční biomechanický stroj, fungující na základě elektrických impulzů a spalování biologického "paliva".
To nevzniká náhodou. Byl jsem svědkem dorůstání končetin, návratu citu do ochromených částí těla, pozoruhodných věcí, které se nedějí náhodou. Z milosti Krista se stali dobrými lidmi i kriminálníci, dříve zkažení lidé, kterých se ostatní stranili. Alkoholici, gambleři, narkomani se náhle stali lidmi bez závislosti. Proč? Z hlouposti, nevědomosti, z rozmaru? Ani ne. Prostě je něco proměnilo. NĚKDO je přiměl se změnit. Ten NĚKDO jednou změnil i mě. Tím Někým je Ježíš Kristus. Kdysi jsem zastával názor, že se nikdo ve skutečnosti nezmění. Jistí lidé kolem mě mne v tom svým chováním neustále utvrzovali. Ale jen On mi ukázal, že změna je možná a že za jeho pomoci se stáváme lepšími lidmi. Kristus je příkladem našich životů a dává nám naději, víru, že náš život není jen nesmyslný běh za smrtí a nebytím.

Autor: Luboš Vlasák | sobota 14.3.2015 17:41 | karma článku: 8.54 | přečteno: 209x

Další články blogera

Luboš Vlasák

Návrat politických mrtvol

Zrovna nedávno jsem se od srdce zasmál, když jsem četl vtip o tom, jak trenér cviků čínského císaře, sám sexy mozek a upocený předseda unie mimozemšťanů Jiří Paroubek, vážně jedná s komunisty...

28.2.2024 v 18:00 | Karma článku: 14.25 | Přečteno: 476 | Diskuse

Luboš Vlasák

Čechoslováci

Spousta z vás si v poslední době jistě všimnula sekty takzvaných Čechoslováků, zejména v souvislosti s policejním zákrokem na Pavla Zítka.

4.11.2023 v 12:00 | Karma článku: 16.64 | Přečteno: 887 | Diskuse

Luboš Vlasák

Zajímavé podobnosti mezi stalinismem a "putinismem"

"Přátelství národů Německa a Sovětského Svazu, svázané krví, má všechny předpoklady být trvalé a silné," napsal Stalin po obdržení blahopřání ke svým 60. narozeninám od Hitlera a Ribbentropa dne 25. prosince 1939.

3.1.2023 v 11:57 | Karma článku: 24.01 | Přečteno: 497 | Diskuse

Luboš Vlasák

Hrátky s čertem

Írán se údajně bojí útoku ze strany Saúdské Arábie, se kterou už od konce intervence USA v Iráku v téže zemi bojuje o vliv a předsedkyně Poslanecké Sněmovny si nešikovně hraje na bojovnici za lidská práva, dobře tedy.

12.12.2022 v 17:11 | Karma článku: 19.87 | Přečteno: 355 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.78 | Přečteno: 552 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 56 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 985

Provokatér, nezabývající se jakoukoli korektností. Čtenář mnoha knih, pracující student, zahrádkář, příležitostný sportovec, vyznavač pěších toulek s batohem na zádech. Svým písmenkováním rozhodně nechci dělat díru do světa, jen sdělit, co si myslím.

Pokud uznáváte pravdu a upřímnost, coby nejlepších aspektů dobrých mravů, je to v pořádku. Pokud obé uvedete do praxe, zjistíte, že jsou vám absolutně k ničemu.

Člověk, který veškeré vědění hledá ve školních osnovách, nikdy nic neobjeví. 

Vhledem k tomu, že jsem se vrátil po 5 letech, bude třeba tento sloupek trochu aktualizovat.

Takže jsem křesťan s mírně nadprůměrným platem zaměstnance jistého německého korporátu a tedy se zde čas od času objeví i články na toto téma. 

Také bude potřeba čas od času aktualizovat fotku. :)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...